monaco-square-black-4Biopejse har gennem de senere år spredt sig ud i mange danske hjem. Det smarte ved biopejse er, at der ikke er behov for at etablere skorsten, da pejsen brænder på det organisk fremstillede brændstof bioethanol, som ikke afgiver røg ved afbrænding. Men vidste du, at de smarte biopejse også kan bruges på terrassen?

Levende ild skaber hygge
Hvad enten du sidder på terrassen eller inde i stuen med udsigt til terrasse og have, er det hyggeligt med flakkende ild, når mørket sænker sig. Jo, det er hyggeligt med ”ild i haven,” men det er også lidt bøvlet at skaffe træ hjem til udepejsen, og så skal der jo gøres rent for aske og sod efterfølgende. Det slipper du for med biopejsen. Bare du har bioethanol på lager, kan du altid få ild i pejsen på få minutter og der er ingen oprydning efterfølgende.
Valg af biopejs til terrassen
Du kan få biopejse til både vægmontering, til gulv og til bord. Og har du en eksisterende pejs, eller vil du selv bygge en, kan du tilmed købe en løs brænder, som kan placeres, hvor du vil. Når du skal vælge en biopejs til terrassebrug, er der tre ting, der er vigtige at se efter.

1.  Skal pejsen stå et sted, hvor der kommer meget vind, er det vigtigt, at der er glasafskærmning rundt om brænderen, da vinden ellers vil få flammerne til at vandre, da det er dampene, der brænder.

2.  Sørg for at vælge en pejs med en god kvalitetsbrænder. Brænderen er det brændkammer, hvor bioethanolen påfyldes og hvor forbrændingen sker. Er det en helt billig brænder med skydelåg, er brænderen ofte nittet sammen i tyndt stål, der mister facon, når det bliver varmt. Det betyder, at pejsen kan blive svær at regulere og slukke, når først bioethanolen er varm. Vælg enten pejs med en simpel brændertype i god stål uden reguleringsmulighed eller vælg en pejs med en meget kraftig kvalitetsbrænder med reguleringsmulighed. Den danske producent decoflame®  laver nogle fantastisk gode brændere.

3.  Skal pejsen stå ude i blæst, er det vigtigt at den står stabilt og har et lavt tyngdepunkt. Alternativt skal pejsen være meget tung. Vær sikker på, at du vælger en pejs, der er velegnet til udebrug og tag den ind, hvis der er udsigt til hård vind. Det er ærgerligt at skulle ud at samle knust glas op efter en væltet biopejs.

Biopejs som terrassevarmer
Som terrassevarmer er biopejsen ikke det oplagte valg. Varmeafgivelsen er for lav og pejsen holder ikke på varmen så længe som en træfyret pejs. Skal der for alvor smæk på varmeafgivelsen, skal der et meget stort brændkar til og forbruget af bioethanol bliver dermed meget højt. For mere info om terrassevarmere, læs  vores artikel omkring valg af terrassevarmer.

Priser på biopejse og bioethanol
Prisen på en biopejs svinger fra ca. 500 kr. for de billigste bordmodeller til over 30.000 kr. for de dyreste gulvmodeller. Den store forskel på de billige og de dyre modeller ligger typisk i det anvendte ståls kvalitet og tykkelse samt af brænderens udformning. Er det en pejs, som du vil bruge i mange år og er sikkerhed og holdbarhed noget, som du vægter højt, bør du ikke vælge de helt billige ”byggemarked modeller” til under 2.000 kr. En god biopejs til terrassen kan købes for ca. 4-12.000 kr.
Bioethanol kan købes i de fleste byggemarkeder og velassorterede supermarkeder samt i en række online butikker. Prisen pr. liter ligger typisk på 25-30 kr. Nogle gange kan du være heldig at finde et godt tilbud, hvor prisen er lidt lavere.

Forbruget af bioethanol afhænger af brænderens størrelse samt af vindforhold. Jo støre brænder og jo hårdere vind, jo højere forbrug af bioethanol. Typisk ligger forbruget på en gennemsnits terrassepejs på 0,3-0,5 liter i timen.

Gode råd omkring bioethanol
•  Bioethanol er et spritprodukt og dermed meget brændfarligt. Da det er dampene, der brænder, kan det paradoksalt nok være lidt svært at antænde bioethanol, hvis bioethanolen er helt kold, så sørg for at opbevare det tempereret.

•  Du må ALDRIG efterfylde en antændt biopejs. Sørg for at brænderen er helt gået ud og er kølet af, inden du fylder bioethanol på igen og tænder pejsen.

•  Sørg altid for at anvende en pejseligter eller lang pejsetændstik, så du ikke skal have fingrene helt ned i bioethanolen, når du tænder pejsen.

•  Hæld ALDRIG vand på en antændt biopejs. Ild fra bioethanol skal slukkes ved kvælning, hvilket betyder, at du blot skal lukke for brænderen eller lukke låg på brændkammeret.

Kort info om Decoflame
Biopejse har efterhånden vundet indpas i rigtig mange danske hjem. decoflame®  var en af de første på markedet i Danmark, men hvornår startede decoflame® at producere pejsene, og hvad er baggrunden for at have sådan en produktion i Danmark?

Læs mere om decoflame®  i artiklen ”decoflame®  – en dansk designsucces”

Tags: ,