japansk-haveDa John Andersen gik på pension, købte han en gammel ejendom, der mildt sagt trængte til en kærlig hånd. En kærlig hånd fik det, og i dag har det, der skulle have været et fritidsprojekt, udviklet sig til et fuldtidsarbejde, og John Andersens have er blevet kendt i hele havebranchen som Den Kreative Have.

John Andersen slentrer ned igennem sin have med hænderne solidt placeret i siden. Det fugtige græs på hans træsko har sneget sig op omkring anklerne, og noget har sat sig på de hvide tennissokker, men det er John  Andersen ligeglad med, for ifølge ham er græs på skoene og jord under neglene hvad, der hører til, når man er havejer.

Med ét stopper John Andersen op. Han har fået øje på et vissent blad i en af havens buske, og han strækker sig så lang han er i forsøget på at nå det. Busken med det uønskede blad har John Andersen selv formet perfekt som en kugle med en håndsaks. Bladet fra busken putter John Andersen i lommen, så det ikke ender på den snorlige græsplæne.

”I får en findeløn, hvis I kan finde ukrudt i min have,” griner John Andersen.

John Andersen er ejer og grundlægger af den Kreative have i Haldrup ved Horsens. Haven er imponerende 4250 kvadratmeter stor, og består blandet andet af søer og vandløb med guldfisk og japanske koi-karper, buske klippet i forskellige former, japanske Bonsai-træer, kæmpemæssige sten, pavilloner udskåret i træ og havemøbler importeret fra østen.

Selvlært succes
Før John Andersen gik på pension, boede han i et relativt nyt hus med en 1500 kvadratmeter stor, velholdt have. Men da pensionsalderen nærmede sig, blev John Andersen bekymret for, om han nu ville kunne få tiden til at gå.

japanske-haver”Jeg havde en flot have, hvor jeg boede før. Men selvom 1500 kvadratmeter er meget, kunne jeg mærke, at det ikke var nok til mig. Jeg har det bedst, hvis jeg hele tiden har noget at lave, og i det gamle hus, ville jeg komme til at kede mig,” siger John Andersen.

Da John Andersen gik på pension i 1995 købte han og hustruen derfor en landejendom, der med John Andersens egne ord var noget gammelt møg. Selvom grunden var præget af væltede træer og dynger med køkkenaffald, kunne John Andersen se mulighederne i det.
”Det var en udfordring, og jeg kan godt lide udfordringer,” siger John Andersen.

John Andersen er ikke uddannet havearkitekt. Derimod har han arbejdet i reklamebranchen hele sit liv, og har ikke anden haveerfaring, end den han selv har skaffet sig i kraft af sin interesse for haver. Alligevel er det lykkedes ham at anlægge en have, der er japansk inspireret og anerkendt i hele havebranchen. Og ifølge John Andersen selv, er det netop hans manglende uddannelse, der har gjort haven til noget helt særligt.

”Hvis jeg havde været anlægsgartner, havde jeg lært en masse standardting, og så ville min have med stor sandsynlighed ligne alle andre japanske haver. Det, at jeg har været i den kreative branche gør, at jeg har lært at tænke anderledes. Derfor ser min have sådan her ud,” siger John Andersen, der godt kan lide at lave noget, man ikke har set før.

Japansk ved et tilfælde
Det, der gør John Andersens have speciel, og det, der gør den er anerkendt i havebranchen, er det kreative og anderledes aspekt. For selvom haven langt hen ad vejen japansk inspireret, er der mange elementer, der ikke er spor japanske. Og den japanske inspiration, er kommet helt tilfældigt.

karper”Jeg har lavet min have, som jeg godt kan lide den. Men da jeg godt kan lide vand, sten, koi-karper, formklippede træer og japanske ahorn, bliver indtrykket automatisk japansk, selvom jeg ikke gik målrettet efter det,” siger John Andersen.

I en japansk have må der ikke være mange forskellige slags planter. Primært vil Japanske Ahorn, Kirsebærtræer, Rododendron, Pæoner være at finde. Og græsplæner er forbudt. Og det er netop det, der adskiller John Andersens have fra en japansk have.

”Jeg synes, det bliver for kedeligt, hvis der kun skal være sten, vand og få planter,” siger John Andersen, der har plantet flere græsplæner samt forskellige planter egnet til det danske klima rundt omkring i haven.

Dog er der ifølge John Andersen noget helt særligt, ved de japanske elementer, som man ikke ser i en almindelig dansk have. Blandt andet er han særligt glad for den Japanske Ahorn, der i modsætning til blomsterbuske, giver farve og liv til haven hele sæsonen.

”Jeg kan godt lide den Japanske Ahorn, fordi det er bladende, der giver farve til haven. Blomster blomstrer kun i en kort periode, men her giver bladende liv og farve fra forår til efterår, og på mange planter skifter bladende farve i løbet af sæsonen,” siger John Andersen, der i alt har 72 formklippede træer i sin have. Og netop formklippede træer – de såkaldte Bonsai-træer – er også helt centrale for en japansk inspireret have.

Men det er ikke kun de enkelte elementer fra forskellige verdener, der gør John Andersens have helt speciel. Det er også selve indretningen, der gør haven til en oplevelse, at befinde sig i.

”Det, der gør min have speciel, er at den er inddelt i flere rum. Når man besøger haven, kan man ikke se ret meget af den af gangen, så der er hele tiden noget nyt og spændende rundt om hjørnet,” siger John Andersen.

Havearbejdet har mange glæder
John Andersen bevæger sig med rolige skridt ned igennem sin have. Solen er brudt igennem skyerne, der ellers har regnet hele dagen. Han standser og peger med strakt arm på en stor pavillon udskåret i træ.

den-kreative-have”Dét der, det er mit yndlingssted. Det er ikke dårligt at smække benene op og nyde et glas rødvin med udsigt over haven”, siger John Andersen og fortæller, at dagens sidste solstråler altid rammer her i pavillonen i bunden af haven.

Men det er ikke hver dag, John Andersen har tid til at smide benene op og nyde livet i pavillonen. For selvom John Andersen er pensioneret, er havearbejdet nærmest blevet et fuldtidsjob, der kræver 7-8 timers arbejde om dagen 7-8 måneder om året.

De mange buske og træer skal klippes 3-4 gange pr. sæson, de ca. 30 koi-karper skal fodres flere gange om dagen, der skal luges ukrudt og græsset skal klippes hver anden dag og det med en gammeldag håndskubber, for det giver ifølge John Andersen det pæneste resultat. Det bliver ca. 70-75 plæneklip per sæson. Og så er der alle de andre småting, som John Andersen hver dag går og nusser med i haven. Men for ham, er arbejdet en glæde og noget, der giver livet indhold.
”Jeg er det, man kan kalde en rosinpiller. Jeg elsker at gøre det hele i stand og få det til at se pænt ud. Det er da ikke altid sjovt, når jeg skal ud og slå græs, men mange af de ting, jeg laver i haven, hygger jeg mig med. Jeg slapper nok bedst af, når jeg arbejder i haven,” siger John Andersen, der i vintersæsonen bruger sin tid i værkstedet, hvor han enten maler eller laver træmøbler til haven.

John Andersen indrømmer, at han ind i mellem er lidt bundet. Specielt er der travlt i højsæsonen, når han som ene mand skal passe en stor have, samt være vært for besøgende i haven.

”Jeg kan godt tage væk en dag eller to, men jeg har det bedst med at være her. Ellers skal jeg have nogen til at passe haven og fodre fiskene,” siger John Andersen.

Selvom John Andersen har i højsæsonen har travlt de fleste af årets måneder, har han det det godt med at holde sig i gang. Han kunne ikke forestille sig et liv uden sin have.

”Jeg vil ikke flytte herfra. Haven er mit liv. Sammen med at male og rejse,” siger John Andersen. Og rejser er der tid til i vintersæsonen, hvor koi-karperne går i hi, og hvor kulden holder haven i skak.

Af Rikke Baltzer