hoensEr der noget hyggeligere end lidt liv i haven? Nej vel? Til at skabe liv i din have er høns et rigtigt godt bud. Høns er et dejlig nemt og robust dyr at holde, samtidig med at de skaber stemning og hygge. Foruden stemning og hygge bliver du med høns i haven beriget med et smart økosystem, for fodrer du hønsene med husholdningsrester og ukrudt fra haven, giver de dig friske og smagfulde æg til gengæld. Hønsene spiser stort set alt, så du kan fodre dem med alt fra kartoffelskræller og rester af pasta og grøntsager fra middagsbordet samt ukrudt, orme, små snegle og insekter fra haven. Dog skal du være opmærksom på at hønsenes kost skal suppleres med fuldfoder, således at de sikres de rigtige vitaminer og mineraler, og  således at du sikres en øget ægproduktion.

I modsætning til mange andre dyr i hjemmet kan høns sagtens klare sig selv i nogle dage. Så længe du bare sørger for, at vandbeholderen og foderautomaten er fuld, vil der være tilfredshed og velvære på dit lille hønsehotel. Hønsene er også godt rustet til at modstå det hårde danske klima, da de uden problemer kan klare hård kulde. Det er dog en god idé at kunne skærme hønsene af for træk, idet de ikke bryder sig om vind og blæst. Tænk grundigt over forholdene for dine høns – når det kan undgås, er der ingen grund til at gøre tilværelsen hård for dem. Sørg for, at de kan gå i et udendørs, indhegnet område med adgang til et hønsehus. Huset skal være udstyret med siddepinde, hvor hønsene kan overnatte, samt en redekasse så det er nemt at samle æggene ind.

Ligesom os mennesker er høns flokdyr, der trives bedst i hinandens selskab. Samler du en lille hønsefamilie på 4-5 høns, vil du blive forsynet godt med æg gennem sommeren. Måske endda så mange at du kan glæde dine naboer med friske øg i ny og næ.

Vil du give hønsene lidt ekstra plads i perioder, kan du lade dem færdes frit i haven. Men pas på dine blomster! Hønsene spiser gerne de sprøde spirer. Indhegn eventuelt dine bed hvis du har planer om at lade dem gå frit omkring.

Før du går i gang med at holde høns, skal du tjekke reglerne for din kommune. Det er heldigvis tilladt at holde høns i både villahaven og kolonihaven i de fleste kommuner, men undersøg sagen for en sikkerheds skyld. Du kan købe høns for ca. 100 kr. per stk., mens racehøns vil koste dig lidt ekstra.
På siden www.backyardchickens.com/a/small-chicken-coop-designs-pictures-of-chicken-coops kan du finde inspiration til at bygge dit eget hønsehus. Er du mere til den lette løsning, kan du finde et flot hønsehus på shoppen www.huskhaven.dk.

Held og lykke med ”projekt høns i haven”…