hokaidoMin have kan meget, den kan skabe glæde, ro, et smukt syn og lækkerier til mit køkken. Men min have kan faktisk også skabe associationer til asiaen og asiatisk mad, mere specifikt japansk madlavning. I år har jeg både det japanske græskar hokaido, ingefær, hvidløg og chili, det er alle ingredienser som anvendes flittigt i det japanske køkken.

Det japanske køkken kan rigtig mange forskellige ting. Men et generelt elementer, at japanerne er rigtig gode til at anvende grønsager. De er gode til, at lave gode ”sovser” og dips til grønsager. De kan udskærer grønsager på måde, vi aldrig ville gøre i det danske køkken. Det skaber en mangfoldighed på ens tallerken. Jeg holder meget af hokaidoretter, jeg har afprøvet mange, pga. alle de hokaidogræskar jeg har i min køkkenhave. Der er meget mad i et hokaido, og i et hokaido kan der både blive til japanske hokaidobåde og hokaidosuppe med nudler.

Opskrift på japanske hokaidobåde
•   1/2 hokaido græskar, soja, mirin(fås i alle asiatiske butikker, det er en sød alkoholfri sake), ingefær, hvidløg og olie.
•   Vask og skær det halve græskar ud i både(med skal). Bland soja, mirin, revet ingefær(uden skal), revet hvidløg og olie. Forholdet mellem soja og mirin er halvt er hvert. En hokaido kan variere i størrelse, så hvor meget ”dressing” du blander, afhænger af hvor mange både der bliver. Men alle både skal kunne vendes i ”dressingen”.
•   Derefter skal bådene op på en bagepapir på en bageplade og have 1/2 time ved 175 grader varmluftovn. Man kan også blande op med kartoffelbåde.
•   Bådene er fulde af smag og kan få et hvert måltid op i gear.

Opskrift på hokaidosuppe med nudler
•   Ingredienser: 1/4 hokaido, 2 store kartofler, 2 gulerødder, 4 store tomater, 2 fed hvidløg, chili efter smag, 2 tsk. soja, vand, olie til stegning, nudler(vælg dine favorit nudler) og stegte sesamfrø.
•   Vask grønsagerne og skær dem ud i store stykker.
•   Svits hokaido(med skal), kartofler, gulerødder, hvidløg og chili i en stor gryde ved høj varme. Efter fem minutter skrues der ned for varmen til middel og tomater samt vand tilføjes. Vandet skal står op over grønsagerne. Lad supen koge med låg på, til grønsagerne er bløde.
•   Blend suppen med en stavblender og smag den til med soja og peber. Giv evt. suppen mere vand, så nudlerne har væde at suge til sig.  Svits sesamfrøene til de får en god glød.
•   Suppen kan også serveres uden nudler men med brød til. Det er en tung og mættende suppe, som kan sætte varme i en på en kold vinterdag.

God fornøjelse med hokaidoen og efteråret i haven.

Af Eva-Andrea