WP_20140606_005Nu er sommeren over os, og der er hele tiden noget at gøre i haven. De næste måneder skal der luges, vandes, gødes, høstes og sås i haven. Det er en vidunderlig fornemmelse, at der hele tiden sker noget nyt i køkkenhaven.

Lidt om kartofler
Vi er i højsæsonen nu, og der er rigeligt at høste i nyttehaven hver eneste dag.

Kartofler har man kunne høste længe. Men kartofler er ikke bare kartofler! For det første er nyhøstede kartofler smagsmæssig en helt andet oplevelse, end kartofler som har ligget på køl i flere dage eller uger. Kartofler indeholder sukkerstoffer, som omdannes kort tid efter de er blevet hivet op ad jorden. Kartofler skal af smagsmæssige årsager helst spises indenfor en time, efter de er kommet op af jorden.

For det andet afhænger kartofler meget af sort, da der er mange forskellige former og farver. Der findes store, små, runde og aflange kartofler. Derudover er der gule, hvide, lyserøde og lilla kartofler. Kartofler er et helt univers for sig selv. Jeg har fire forskellige sorter og nyder mine kartofler i adskillige lækre kartoffelsalater.

Hvornår skal man høste sine kartofler?
Når man har egne kartofler i haven, skal man vide, hvornår de er klar til at blive høstet. Kartoffeltoppene skal gerne have blomstret af. Derefter burde kartoflerne under jorden være klar til at blive høstet. Men man kan også lige prikke i jorden omkring toppen med en finger. Hvis man støder på store kartofler under jorden, kan man forsigtigt grave dem op, men lade planten stå, så den kan vokse videre og give flere kartofler. Det er en løsning, som jeg har benyttet mig af flere gange.

Kartoflernes fjende nummer et
Kartoflernes fjende nummer et er kartoffelskimmel. Hvis man har en nyttehave, som jeg har i Lyngby, får man let kartoffelskimmel, for det smitter utrolig let. Hvis først en have har det, smitter det til den næste og den næste osv. Man kan kun forebygge kartoffelskimmel på én måde – man skal tage toppene af. Når man hører, at nogen i nyttehaven har kartoffelskimmel, så er det bare at skære kartoffeltoppene af. Kartoflerne kan sagtens blive i jorden uden deres toppe, men de vokser ikke. Juli er højsæson for kartoffelskimmel, så skal du ferie, så få en ven til at holde øje med skimlen.

Hvad kan høstes nu?
Lige nu kan man høste ærter, bladkål, gulerødder, løg, små squash, hestebønner og salater. I frugtafdelingen er det hindbær, jordbær, stikkelsbær, ribs og skovjordbær.

Gulerødder og løg
Gulerødderne er stadig små, og nu er det højsæson for gulerodsfluen. Derfor kan det hjælpe væksten af gulerødder på vej, hvis man ligger fiberdug over nogle uger. Så holder de små planter på varmen – også om natten. Fiberdug er utrolig praktisk, for det kan holde på varmen og holde insekter væk, men det er desværre også utrolig grimt.

Gulerodsfluer lægger æg i gulerødderne. Man mener, at fluen finder gulerødderne ved deres kraftige duft. Derfor er det en god idé at sætte løg mellem gulerødderne, for de har en helt anden duft. Løgtoppene kan man allerede nu klippe lidt af og anvende i salater, dressinger og marinader, hvor de giver en mild løgsmag.

Squash
Små nyhøstede squash er en delikatesse, som man kun kan få ved at dyrke squash selv. Squash er mest optimale at spise, når de er en finger lange. De skal halveres, steges på panden og saltes.

Men der kan være rift om squashplanterne i haven, for sneglene er også rigtig glade for squashplanterne. Det kan forebygges, ved at strø Feramol i en cirkel om planten. Derudover er squashplanter grådige. De skal have rigeligt med vand og gødning i løbet af sommeren. De må ikke tørste, når det er tørt.

Ærter
Ærter kan man høste nu eller stadig nå at så, både fra frø eller som små udplantningsplanter. Hjemmedyrkede ærter har en vidunderlig intens smag, som man sjældent kan købe sig til.

Man kan næsten ikke få for mange ærter, så man kan roligt så en række eller to. De skal nok blive spist. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man ligger dem direkte i jorden, skal man beskytte jorden med fiberdug eller lignede. For fuglene er virkelig gode til at spotte, at der ligger ærter eller f.eks. bønner i jorden.

Kartoffelsalat med alt godt fra haven – opskrift
Kartoffelsalat opskriften på denne side anvender alle de gode råvarer, som man kan høste i haven lige nu.

Kog kartoflerne omkring 10 minutter, hvis de er små og nye. Imens de koger blandes en dressing af 2/3 del olivenolie og 1/3 citronsaft, salt, peber(eller chili fra drivhuset, hvis man har sådan et) og sukker(smag til hvor meget, du synes der skal til).

Vask en god blanding af forskellige salater fra haven, purløg, løgtoppe, hvidløgstoppe, rosmarin, timian eller hvad man nu kan lide og har i haven. Lige nu er der også masser af krydderurteblomster og de er meget kønne i en salat.

Urterne skal hakkes meget småt. Bland urter og salaten. Når kartoflerne er kogte hældes vandet fra. Mens kartoflerne stadig er helt varme, blandes de med dressingen. Når de er varme, tager de bedst imod dressingen, så dette er vigtigt. Når kartoflerne har stået lidt og kølet af. De blandes med salat og urter.

Dette er en let kartoffelsalat og kan være et dejligt modstykke til en mayonnaise tung kartoffelsalat.

Dette var alt fra køkkenhaven denne gang.

Af Eva-Andrea